Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Pavogtas bažnyčios kryžius

Aušros Vartų Gailestingumo Motinos ikoną lankančios maldininkų minios didžiojo Šv. Teresės bažnyčios altoriaus tabernakulyje nebepamatė Kristaus kančios ženklo - pirmadienį pavogto auksu ir sidabru padengto kryžiaus. Vilniaus arkivyskupijos menotyrininkės Sigitos Maslauskaitės teigimu, 50 cm aukščio rokoko stiliaus kryžiaus vertė - apie 2 tūkst. litų.

„Vagystės mūsų bažnyčioje - ne naujiena. Ilgapirščiai nuo sienų nuima laikrodžius, nugvelbia vazeles, ištuština aukų dėžutes ir maldininkų kišenes, tačiau sunku suprasti, kaip galėjo kilti mintis nuo centrinio altoriaus paimti Kristaus kančios ženklą. Tai - šventvagystė”, - sakė pirmadienį ryte šv. Mišias aukojęs ir paskutinį kartą kryžių matęs Šv. Teresės bažnyčios klebonas mons. Edvardas Rydzikas. Pasak jo, ši bažnyčia dieną nerakinama, nes į ją užsuka pasimelsti ir pailsėti Aušros Vartus lankantys maldininkai. „Mūsų kunigai, zakristijonai negali visko sužiūrėti, o prie Aušros Vartų visada daug išmaldos prašytojų, narkomanų. Po šventas vietas keliaujantys žmonės jiems gailestingi, duoda pinigų, bet, matyt, kažkuriam to neužteko - parūpo pavogti kryžių ir taip prisidurti prie „dozės”, - sakė monsinjoras. Pasak jo, kryžius buvo brangus ne tik dėl aukso ir sidabro - jis nuo seniausių laikų buvo Šv. Teresės bažnyčios altoriuje, prie jo suklupę meldėsi įvairiausių tautų tikintieji. „Manau, tik laimingo atsitiktinumo dėka mes jį atgausime. Gal norėdami pasipelnyti vagišiai jį nuneš į antikvariatą, o ten dirbantys žmonės iš karto supras, kad tai - bažnyčios turtas ir grąžins”, - vylėsi monsinjoras. Jo teigimu, bažnyčioje yra kitų vertingų meno kūrinių, liturginių indų ir kitų sakralinio meno objektų, tačiau vertingiausius saugo užrakintus.

Nuo ilgapirščių kenčia ne tik Šv. Teresės bažnyčia ir Aušros Vartų koplyčia, bet ir čia besimeldžiantys žmonės. Vagiamos senų ar sergančių žmonių rankinės, iškraustomos pasimelsti sustojusių turistų kuprinės.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija