Atnaujintas 2005 birželio 23 d.
Nr.49
(1350)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ispanų katalikai pasmerkė netinkamą šeimos politiką

Pusantro milijono ispanų
didžiuliu mitingu pasmerkė
savo vyriausybės
šeimos politiką

Pusantro milijono katalikų iš Madrido ir visos Ispanijos šeštadienio vakarą šalies sostinėje surengtame mitinge ištarė aiškų “Ne!” savo vyriausybės vedamai klaidingai šeimos politikai. Mitingą, kurio tikslas buvo priminti visuomenei nenykstančią šeimos svarbą, surengė Ispanijos šeimos forumas. Vyskupų, tarp jų Madrido kardinolo Rouko Varelos, lydimi tikintieji, krikščioniškų organizacijų ir sąjūdžių atstovai, kunigai, vienuoliai ir vienuolės, bet labiausiai katalikų šeimos pasmerkė vyriausybės planus įvesti naują įstatymą, kuris tos pačios lyties atstovų santuoką prilygintų vyro ir moters santuokai.


Mirė įtakingiausias Filipinų kardinolas

Mirė buvęs Filipinų sostinės
Manilos arkivyskupas Chaimė Sinas

Filipinuose antradienį mirė buvęs Manilos arkivyskupas kardinolas Chaimė Sinas, kuriam buvo 76 metai. Jis mirė po ilgos ir sunkios inkstų ligos, privertusios pastaruosius kelerius metus nebesikelti iš krėslo. Būtent dėl ligos jis negalėjo šių metų balandžio mėnesį atvykti į Romą dalyvauti popiežių Benediktą XVI išrinkusioje konklavoje. Filipiniečiai gedi netekę didžio ganytojo, autoritetingo tautos moralinio balso, kuris per tris dešimtmečius Manilos soste, vienoje didžiausių pasaulio arkivyskupijų (turinčioje 12 milijonų tikinčiųjų), nepaliaujamai drąsino tikinčiuosius su viltimi siekti Kristaus taikos ir teisingumo, visiems liudydamas tėvišką meilę.


Išbuožintojai

Petras KATINAS

Ne tik Rusijoje, bet ir visame pasaulyje nesiliauja protestai dėl jau faktiškai sužlugdyto Rusijos naftos koncerno „Jukos“ vadovo, laikyto turtingiausiu Rusijos žmogumi, Michailo Chodorkovskio nuteisimo ir, kaip teigia nepriklausomi ekonomikos ir finansų ekspertai, nepažeidusio jokių iki šiol galiojusių Rusijos įstatymų. „Jukos“ kompanija buvo laikoma, skirtingai nuo kitų oligarchų valdomų bendrovių ir koncernų, kaip pagal vakarietiškus rinkos principus dirbusi įmonė. Tai buvo aiškiai politinis procesas. Priežastis – M.Chodorkovskis beveik atvirai stojo prezidento V.Putino priešininkų pusėn ir ne kartą viešai kritikavo Rusijoje vykstančius politinius procesus bei demokratijos likučių užgniaužimą. Be to, Kremliaus V.Putino čekistinę aplinką labai išgąsdino pasklidusios kalbos, kad M.Chodorkovskis gali kelti savo kandidatūrą būsimuosiuose Rusijos prezidento rinkimuose.


Tautos sukilimas ar ekstremistų maištas?

Petras KATINAS

Po kruvino susidorojimo su protesto akcijomis Uzbekistane, Andižano mieste, Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas nepaliauja aiškinti, kad neramumus sukėlė „islamiškieji ekstremistai“. Buvęs partinis funkcionierius net kelis kartus pacitavo žinomą ir populiarų aktorių Aleksandrą Abdulovą, vaikystę ir jaunystę praleidusį sovietiniame Uzbekistane. Štai ką pasakė A.Abdulovas: „Tai, kas vyksta Uzbekistane, yra siaubinga. Esu įsitikinęs, kad postūmis įvykiams kilo ne šalies viduje, o buvo išprovokuotas už jos sienų. Jiems, pasirodo, dar mažai Gruzijos, Moldovos, Kirgizijos! Dabar tą patį nusprendė pakartoti Uzbekistane. Tačiau šis scenarijus čia nepavyks todėl, kad I.Karimovas ir jo valdžia labai stipri. O tai, kas vyksta Ferganos slėnyje, reikia išrauti su šaknimis, o ne diskutuoti! Aš nežinau, kas provokuoja tuos įvykius, tikriausiai ir amerikiečiai. Bet galvoju, kad nei Gruzija, nei Kirgizija jiems nereikalingos. Jiems reikia uždusinti mus (Rusiją – P.K.) savo glėbyje“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija