Atnaujintas 2006 spalio 4 d.
Nr.74
(1474)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Maldos sparnais skrendu...“

Marytė Gustainienė,

Kauno „Aušros“ gimnazijos
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Kun. Vitas Kaknevičius

Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio koplyčioje kiekvieną sekmadienį parapijiečiai sustoja rimčiai, kai pamokslą sako kunigas Vitas Kaknevičius. Jau du dešimtmečius jis skelbia Dievo žodį, pradėjęs Kauno Prisikėlimo parapijoje, vėliau Radviliškio, Kėdainių Šv. Juozapo, Girkalnio, Jonavos, Gruzdžių, Josvainių, Kurklių, Raseinių, Šventybrasčio, Kauno (Šančių) Švč. Jėzaus Širdies parapijose. Tereikia pasekti kelių sekundžių eigą, kaip jis rengiasi prabilti į žmones: šiek tiek panarina galvą, akimirką pamąsto, nusišypso ir ramiu balsu pasakoja Evangelijos dalyje slypintį pamokymą. Kiekvienas jo pasakytas pamokslas yra Geroji naujiena mūsų kasdieniams gyvenimams.


Laivai – tarsi laimingi piligrimai...

Keli potėpiai poeto ir išeivio
Jono Kantauto kūrybiniam portretui

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

Gulbiniškiuose (Vilkaviškio r.) gimęs
poetas ir tolimojo plaukiojimo
šturmanas Jonas Kantautas sukūrė,
pasak kritiko V.Kubiliaus, „skambiai
instrumentuotų, energingo vaizdo
potėpių“ eilėraščių marinistine
ir patriotine tematika

Sausumoje aš negaliu

pajusti visiškos laimės,

nuolat galvoju apie

stiprų deguto kvapą ir

aštrų jūros vėją...

(Prancūzas Alenas Žerbo, maža jachta vienas apiplaukęs pasaulį)

Lietuva tikrai yra laiminga, turėdama 99 km kranto palei Baltiją ir ją – mūs svajonių langą į pasaulį. Langą, dėl kurio galandamos kaimyninės imperijos ietys ir liejami šoviniai „kalašnikovams“, tik dėl priėjimo prie Baltijos jūros dar nuo Petro Pirmojo laikų vis nubunda ir okupacinės ambicijos...


Didžiausia jauno poeto yda ir nuodėmė – rašymas

VDU trečiakursis Paulius Norvila,
išleidęs eilėraščių knygą „Septyni
metų laikai“, sulaukė puikaus įvertinimo

Neseniai leidykla „Tyto alba“ išleido Vytauto Didžiojo universiteto trečiakursio Pauliaus Norvilos eilėraščių knygą „Septyni metų laikai“, sulaukusią leidėjų, kritikų ir skaitytojų puikaus įvertinimo.

Vos prieš ketverius metus ėmęs rašyti eilėraščius, šiuo metu P.Norvila vadinamas vienu talentingiausių jaunųjų poetų.


Pusšimtis metų su fotoaparatu

Stanislovas Vadapolas
fotografuoja jau pusšimtį metų

Nuotraukos, įamžinusios prezidento V.Adamkaus viešnagę Šukionyse ir kabėjusios ant Biržų rajono kultūros namų sienų, neseniai grįžo pas savininką, įspūdingą savo darbų ekspoziciją surengusį Stanislovą Vadapolą. Iš viso Šukionyse įvyko šešios kūrybinės parodos. Fotomenininkų darytų nuotraukų parodos veikė ir Biržuose bei Vabalninke.

Gyventi ir užsiimti ūkio darbais S.Vadapolas į Šukionis parvyko susigrąžinus žmonai priklausančią žemę. Prieš tai jis 35 metus gyveno Panevėžyje, iš jų 30 atidavė energetiko darbui vienoje miesto statybos organizacijoje. Laisvalaikiu dažniausiai fotografuodavo. Sugebėjo surengti trylika kūrybinių parodų Aukštaitijos sostinėje.


Vokiečio pagarba lietuviams

90-metis Vilhelmas Kiuleris Klaipėdoje

Atsitiktinumas lėmė, kad teko pabendrauti su Vilhelmu Kiuleriu, atvykusiu iš Vokietijos. Į Klaipėdą jis atvyko norėdamas sužinoti, kaip remontuojamas burlaivis. Mat šį laivą vokietis yra dovanojęs Lietuvos jūrinės istorijos ir kultūros klubui „Budys“.

Išgirdęs, kad esu atvykęs iš Aukštaitijos sostinės, 90-metis vokietis net nušvito. Pasirodo, 1934-1937 metais jis tarnavo Panevėžio 4-ojo Karaliaus Mindaugo pėstininkų pulko 6-ojoje kuopoje. Paskutiniuosius tris tarnybos mėnesius tarnavo kaip ginklų specialistas. „Nors buvau nelabai drausmingas, tačiau į atsargą išėjau turėdamas grandinio laipsnį“, – šypsojosi senolis, sugrįžęs į 70 metų senumo praeitį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija