Atnaujintas 2008 vasario 27 d.
Nr.16
(1609)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gilus kapelos kūrybos šulinys

Bronius VERTELKA

Daniūnų kaimo kapelos vadovas
Kęstutis Veršelis su savo muzikantais

Sausio pabaigoje Biržuose vykusios kaimo kapelų šventės „Grok, Jurgeli“ Panevėžio rajono Daniūnų bendruomenės namų saviveiklinis kolektyvas buvo išrinktas geriausiu iš aštuonių ten besivaržiusių kapelų. „Sužinojęs, kad šventėje buvome nepralenkiami, nebeslėpiau džiaugsmo ašarų, o mano muzikantai tiesiog klykė scenoje“, – smagiais prisiminimais noriai dalijosi kolektyvo vadovas Kęstutis Veršelis.

Pernai rudenį Panevėžio rajono kaimo kapelų šventėje-varžytuvėse „Kapelmaušis‘2007“ Daniūnų muzikantai ne tik pelnė pirmąją vietą, bet ir buvo nominuoti už geriausiai interpretuotą kūrinį. Tai buvo didelė staigmena tada mažai žinomam kolektyvui.

Daniūnų kaimo kapela susikūrė šios bendruomenės namų meno vadovo K. Veršelio iniciatyva. Prieš porą metų jis išgirdo, kad Daniūnuose yra pageidaujančių burtis į kaimo kapelą. Groti kapeloje panūdo ir Kęstučio žmona Lina, beje, irgi muzikantė. Abu jie baigė Panevėžio J. Švedo pedagoginę muzikos mokyklą, tik Julius – akordeono klasę, o Lina joje įsigijo muzikos mokytojos specialybę.

Šiuo metu kaimo kapeloje yra 11 narių, kurių dauguma – čia gyvenantys Ramygalos gimnazijos moksleiviai. Į repeticijas atvyksta Kęstučio bendraminčiai iš Ramygalos ar Uliūnų. Kapeloje muzikantai groja įvairiais muzikos instrumentais. Vadovas K. Veršelis groja akordeonu, armonika, bosiniu pučiamųjų instrumentu tūba, skrabalais. Pastarąjį muzikos instrumentą jis pasigamino pats, padedant pažįstamam staliui, o groti panevėžietį išmokino tuomet J. Švedo pedagoginėje muzikos mokykloje dirbęs Vytautas Stasiškis (jau miręs). Tokių muzikantų Lietuvoje yra likę mažai.

Išeiti į sceną kaimo kapelai jau ne gėda: turi gražius tautinius rūbus, kuriems įsigyti lėšų skyrė rajono savivaldybė. Kolektyvas pamažu tampa vis profesionalesnis. Groja tai, kas yra suprantama žiūrovui, savo programą kapela paįvairina ir senovine liaudies kūryba.

Daniūnų bendruomenės namuose meno vadovais dirbantys Lina ir Kęstutis Veršeliai į savo kolektyvų repeticijas sukviečia apie pusšimtį vietos gyventojų (kas aštuntą šio kaimo žmogų). Pačioje gyvenvietėje yra maždaug 400 žmonių. Dabar daniūniečius stipriai užgautų tas, kuris jų kraštą pavadintų Dievo užmirštu.

Daniūnai, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija