Atnaujintas 2005 gruodžio 9 d.
Nr.93
(1394)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tokios naštos vieniems nepakelti

Kitų metų vasarį skurdžiai gyvenančius Lietuvos piliečius turėtų pasiekti maisto krepšeliai – 3-4 kg lauknešėliai su miltais, makaronais ir kruopomis. Šių gėrybių pristatymą laiku privalės užtikrinti nevyriausybinės organizacijos. Taip Lietuvą yra įpareigojusi Europos Sąjunga, iš kurios lėšų bus perkami maisto produktai. Papildoma nemaža našta užguls ir Panevėžio vyskupijos „Caritas“, o darbuotojai maisto paketus turės išdalyti kaimo žmonėms, gyvenantiems vyskupijos ribose.

Neseniai Aukštaitijos sostinėje, vyskupijos „Caritas“ patalpose, buvo susirinkę rajonų savivaldybių atstovai. Dalykinio susitikimo metu buvo pažymėta, jog bene visos jos turi sąrašus žmonių, kuriems būtina teikti tokią materialinę paramą. Vyskupijoje jų bus apie 25 tūkstančius. Tai gana didelis būrys vargingai gyvenančių žmonių, nors Vyriausybė džiūgauja, kad pragyvenimas šalyje kyla vos ne kaip ant mielių. Norint visus juos apeiti ir sąžiningai atsiskaityti, savanorių laukia pasiryžimo ir atsakingumo kupinas darbas.

Panevėžio rajono savivaldybė jau yra numačiusi, kur sandėliuos maisto produktus. Nesnūduriavo Utenos, Zarasų rajonų vadovai – jie irgi žinojo, kaip rasti tiems produktams tinkamų patalpų. Panevėžyje susirinkę savivaldybininkai suprato, jog jų laukia rimti išbandymai. Neturint kur sandėliuoti produktų, tektų juos vežtis iš kito rajono ar net centro. Tai padidintų transporto išlaidas, pareikalautų papildomai žmonių. Turint savo sandėlius, atsirastų galimybė sudaryti grafikus, kada ir kokį produktų kiekį vežtų. Tuo pačiu mažesniais kiekiais jie keliautų į seniūnijas.

Liko spręsti, kas reikiamais adresais maisto lauknešėlius pristatys. Panevėžio vyskupijos „Caritas“ savo gretose turi apie 200 savanorių. Tokį darbą puikiai sugeba atlikti Ramygaloje, Krekenavoje, Naujamiestyje, Rokiškyje, Obeliuose, Anykščiuose, Svėdasuose bei kitur savo laisvalaikį aukojantys žmonės. Tačiau prisėdus skaičiuoti tampa aišku, kad tiek žmonių niekaip nepakaks norint kartą per mėnesį aplankyti tuos, kuriems pagal įstatymą priklausys maisto paketai. Tokio darbo atlikti vienas „Caritas“ ir esant geriausiems norams nesugebės. O juk savo sąrašuose organizacija turi 7 tūkst. vos galą su galu suduriančių žmonių. Vien Panevėžio rajone tokių – 2,6 tūkstančio. Jie laukia „Caritas“ pagalbos kaip didžiausios malonės.

Panevėžio vyskupijos „Caritas“ direktoriaus pavaduotoja Gražina Kacevičienė teigė: norint suderinti maisto pristatymą į vietą, būtina ieškoti sąlyčio taškų su savivaldybėmis bei seniūnijomis. „Kodėl tokiais savanoriais negalėtų tapti savivaldybių ar seniūnijų darbuotojai?“ – klausė viena „Caritas“ vadovių. Pasak jos, teikti geranorišką paramą pažadėjo Panevėžio rajono savivaldybė. Pačių savanorių aktyvumas priklausys ir nuo bendruomenių, nuo parapijų klebonų. Tokiam darbui turi būti pakviesti sąžiningi žmonės, nes už kiekvieną vargšams pristatytą kilogramą teks patiems ir atsakyti.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija