Atnaujintas 2004 rugsėjo 1 d.
Nr.65
(1268)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Atėnai perdavė estafetę Pekinui

Per Atėnų olimpinių žaidynių
uždarymą kalba “Athens 2004”
organizacinio komiteto prezidentė
Jana Angelopulos-Daskalaki.
Dešinėje - Tarptautinio olimpinio
komiteto prezidentas Žakas Rogas
Reuters-EPA-ELTA nuotrauka

Namo sugrįžusias olimpines žaidynes Graikija sekmadienį išlydėjo į naują kelionę - Atėnų olimpiniame stadione įvykusioje uždarymo ceremonijoje olimpinė vėliava buvo perduota Kinijos sostinei Pekinui, kuris rengs 2008 metų Olimpiadą. Atėnai atsisveikino linksmai ir spalvingai, surengdami įspūdingą nacionalinės muzikos ir tradicijų festivalį. „Olimpinės žaidynės sugrįžo namo, ir mes parodėme pasauliui, kokius puikus darbus gali padaryti graikai“, - su pasididžiavimu sakė Atėnų organizacinio komiteto prezidentė J.Angelopulos-Daskalaki.


Bažnyčia susirūpinusi
dėl padėties Sudane

Darfūre – didžiausia humanitarinė krizė pasaulyje

Mindaugas BUIKA

Į Sudaną atvykęs JAV
valstybės sekretorius Kolinas
Pauelas sveikinasi su Sudano
prezidentu Omaru el Baširu

Praėjusį trečiadienį publikuotas straipsnis („XXI amžiuje“, Nr.63) apie išplitusį skurdą pasaulyje neatsitiktinai buvo iliustruotas vaizdais iš Darfūro pabėgėlių gyvenimo: tarptautiniai ekspertai susidariusią padėtį šiame vakariniame Sudano regione įvardija kaip „didžiausią šių dienų humanitarinę krizę“. Bažnyčia taip pat labai susirūpinusi, kad dėl Sudano islamistinio režimo ir jo remiamų sukarintų būrių, vadinamųjų „džandžavidų“, etninio valymo veiksmų Darfūre per praėjusius pusantrų metų beveik 1,5 mln. žmonių tapo pabėgėliai, apie 200 tūkst. buvo priversti pasitraukti į kaimyninį Čadą ir gyvena baisiomis dykumos skurdo sąlygomis. Dėl vykstančių kovų, plėšikavimo, bado ir epidemijų regione prarasta 50 tūkst. civilių gyventojų, daugiausia mažamečių vaikų ir moterų, gyvybių. Nesiimant ryžtingų tarptautinių taikos atstatymo ir pabėgėlių sugrąžinimo akcijų, iki ateinančių metų pradžios Darfūre gali žūti dar apie 300 tūkst. žmonių.


Prasideda mokslo metai

Ričardo Šaknio nuotrauka

Rugsėjo 1-ąją, pirmąją mokslo metų dieną, į Lietuvos mokyklas ateis 36100 pirmokų. Tai 2 tūkst. mažiau nei pernai ir 4 tūkst. mažiau nei užpernai. Į 1900 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų šiemet rugsėjo pirmąją keliaus 7 tūkst. mažiau moksleivių nei pernai – iš viso 548 tūkst. vaikų ir jaunuolių.

Vyresnių moksleivių pilietiškumui ugdyti šiemet bus skirti nauji vadovėliai „Teisė kiekvienam“. Per laisvai pasirenkamus teisės pagrindų užsiėmimus naudojama knyga supažindins jaunimą su svarbiausiomis šeimos, darbo, vartotojų, pacientų ir kitomis teisėmis.


Atsiprašyti yra garbinga

Ir krikščionys turi vertinti Armijos krajovos
veiklą Lietuvoje

Paminklas Vietinės rintinės
kariams atminti Panerių
memoriale. Čia 1944 m.
gegužės mėnesį vokiečiai
sušaudė 86 Vietinės
rinktinės narius už tai,
kad jie atsisakė tarnauti
Vermachtui
Valdo Kopūsto
(ELTA) nuotrauka

Armijos krajovos (AK) veiklos Lietuvoje ištakos yra Pilsudskio-Želigovskio 1920 metų agresija ir Vilniaus užgrobimas. Labai reikšmingas dar 1989 metais paskelbtas Vilniaus arkivyskupo Julijono Steponavičiaus raginimas kasmet, minint „Vilniaus dieną“ (spalio mėnesį), po šv. Mišių eiti į Rasų kapines pagerbti nuo Pilsudskio-Želigovskio agresijos 1920 metais ir vėliau žuvusių Vilniaus gynėjų ir tautos šviesuolių.


Kad būtume žodine gaida
vienas kitam

IX tarptautiniam Pažaislio muzikos festivaliui pasibaigus

Iš kairės: Armėnijos tenoras
Gehamas Grigorianas
ir jo duktė Asmik Grigorian.
Dešinėje – prof. Petras Bingelis
Ričardo Šaknio nuotrauka

Labai greitai prabėgo vasara ir nuskambėjo baigiamasis IX tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio akordas. Rugpjūčio 29 dienos vakaras, sekmadienis. Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno šventorius užtvindytas klasikinės muzikos gerbėjų. Šiltas, saulėtas vakaro oras, kaip reta, sudarė puikias sąlygas koncertui išklausyti, pajusti magiškąją muzikos, dainos galią, katarsį.


Teneišblukina laikas atminties
ir gerų darbų

Rūta Jonuškienė

Kloviniškiai prie kaimo kryžiaus

Klovinių kryžius pasitinka sugrįžtančius, palydi Amžinybėn išeinančius

Utenos rajono Klovinių kaimas saugo ir puoselėja bendrystės tradicijas. Pirmasis kaimo susitikimas įvyko 1988 metais. Tuomet į Utenos priemiesčiu tampančius Klovinius susirinko beveik pusantro šimto kloviniškių iš visos Lietuvos. Žmonės sveikinosi, kalbėjosi, kai kurie sunkiai beatpažino vieni kitus, o atpažinę - nesigėdijo džiaugsmo ašarų... Šįmet, paskutinįjį liepos šeštadienį, kloviniškiai susitiko jau šešioliktąjį kartą.


Prie Vadakties upokšnio

Bronius VERTELKA

Ryto rasą braukia
muziejaus direktorius
Audrius Daukša

Sodyboje tarp Naujamiesčio ir Krekenavos, stovinčioje nepaprasto grožio gamtos kampelyje, veikia Juozo Tumo- Vaižganto ir Knygnešių muziejus. Vienas jos statinių – svirnas – retai sutinkamas pastatas Lietuvoje. Jis yra dviejų aukštų su rūsiu. Rūsys sumūrytas iš akmenų, visa viršutinė dalis – medinė. Tarp jo lubų ir svirno grindų buvo įrengta slėptuvė draudžiamai literatūrai laikyti. Iš pirmo aukšto į ją buvo padaryti gerai užmaskuoti du įėjimai. Slėptuvės per kratas nesugebėjo aptikti caro žandarai.


Rudens voratinkliai

Petras KATINAS

Vienas žinomas politikos apžvalgininkas atkreipė dėmesį, kad 800 tūkst. Lietuvos pensininkų nė motais Premjero įspėjimai, jog visokių Uspaskich ir Paksų pažadai, jeigu jie būtų įgyvendinti, sugriautų visą Lietuvos finansinę sistemą bei biudžetinę sandarą. Tačiau paprasčiausiai daugeliui jų tokie dalykai kaip finansinė sistema bei panašūs yra visiškai nesuprantami. Tuo ir naudojasi ištisas spiečius pažadų dalytojų, tarp kurių nemažai labai spalvingų ir keistų asmenybių, kurioms, anot vieno rašytojo, vieta ne Seime, o Lukiškėse arba bent jau Pravieniškėse.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija
Šiame numeryje:

Čikagos knygnešio
dovanos

Bibliotekoje
renkasi skautai

Menininkai
gina gamtą

Žvirgždė
ar Praurimė

Širdis dainuoja
meilę Kūrėjui

Jis buvo Žmogus!

„Emilija pliaterytė“
pasirodė
pačiu laiku

Laisvės kovos
Anykščių krašte

Į litvakų istoriją
pažvelgus

Žydų genocidas –
atoveikis
į klaidatikystę

Reikia atkurti
teisingumą

Pragmatizmo
maras

Moldovos
laisvės altorius

Patys muša –
patys rėkia

„Saulės“ švietimo
draugija